Degenereren: term uit de elektronische muziek, een D opwekken


Free counter and web stats
Slaginstrumenten


Er zijn heel veel verschillende slaginstrumenten: De slaginstrumenten worden verdeeld in de volgende groepen:

De eerste groep zijn de membranofonen: slaginstrumenten met een membraan of een vel, dat in trilling wordt gebracht.
Er zijn twee basistypen: trommen en mirlitons. Trommen kun je verder weer onderverdelen in de vorm van de romp. Trommen kunnen op verschillende manieren worden gestemd, door de spanning van het vel te veranderen: door de spankoorden bij te stellen of blokjes onder het koord aan te brengen, of door het draaien aan spanschroeven.
Trommen kunnen één of twee vellen hebben. Trommen met twee vellen kunnen bespeeld op één of beide vellen. Men kan op trommen slaan met de handen of met stokken. De stokken kunnen omwikkeld zijn. Soms worden vegertjes gebruikt.

De tweede groep zijn de idiofonen: slaginstrumenten die geen vel hebben en zelf in trilling worden gebracht.
Er zijn heel veel verschillende idiofonen en ze bestaan al heel lang. Het begon toen de primitieve mens stokken, stenen en beenderen op elkaar sloeg, om het ritme van zijn klappende handen en stampende voeten te versterken. Door verschillende materialen van verschillende lengte te gebruiken, kon men meerdere tonen krijgen. Dat leidde tot instrumenten als de xylofoon. Door de vorm van het materiaal te veranderen kon men een ander soort geluid laten horen.