Kruis: post mortale aanduiding in de muziek


Free counter and web stats
Elektrische gitaar


De elektrische gitaar lijkt oppervlakkig wel wat op de gewone (of klassieke) gitaar, maar er zijn ook veel verschillen. Het eerste wat opvalt is dat romp van het instrument veel platter is, en dat er geen klankgat is. De reden daarvoor is eenvoudig. Bij de elektrische gitaar worden de trillingen van de snaren d.m.v. elektromagneten, die de trillingen doorgeven aan een versterker, omgezet in geluid. De romp is alleen maar bedoeld als snarenhouder. Een ander verschil met de klassieke gitaar zijn de knoppen op het instrument om het geluid te regelen.
Er bestaan ook elektrische gitaren met een dubbele steel. De steel van een elektrische gitaar is het deel dat bij de klassieke gitaar de toets wordt genoemd. Deze gitaren hebben een dubbel aantal snaren. Behalve de gewone elektrische gitaar komt ook de elektrische basgitaar voor. Meestal hebben ze vier snaren, maar zessnarige modellen komen ook wel voor.
Een gitaar die tussen de klassieke en de elektrische gitaar in staat is de semi-akoestische gitaar. Dit instrument kan bespeeld worden als een klassieke gitaar, maar het geluid kan ook elektrisch versterkt worden.
Een pedaalgitaar is een gitaar waarbij de gitaar op een standaard ligt. Met behulp van pedalen voor de voeten en hefbomen voor de knieën kan de toonhoogte gewijzigd worden. Het geluid wordt gemaakt door een metalen staafje over de snaren te schuiven. Een variant op de pedaalgitaar is de Hawaii-gitaar. Bij dit instrument zitten geen pedalen en wordt alles met de vingers gedaan.
Elek. Gitaar