Händel: Duits, meervoud van handel


Free counter and web stats
Kleine idiofonen


Hier worden een aantal kleine idiofonen besproken.

Bekkens:
Bekkens zijn ronde metale platen die even groot zijn. Ze worden vastgehouden met een leren riem die in het midden van het bekken bevestigd is.

Triangel:
De triangel is een metalen staaf met de vorm van een driehoek. Eén van de hoeken is open. Je kunt de triangel op 2 manieren bespelen:

1. De linkerhand houdt het instrument vast, de rechter brengt het in trilling met een staafje.
2. Het instrument wordt aan een koord opgehangen en met één of twee staafjes bespeeld.
Triangel

Woodblock:
Het woodblock is een rechthoekig stuk hout met sleuven dat met een trommelstok of harde xylofoonstok bespeeld wordt. Het geeft een harde toon.
Woodblock

Templeblock:
Een templeblock is holle, houten bol met een sleuf. Het wordt bespeeld met trommelstokken of met stokken met een vilten kop. Het heeft een holle klank.

Claves:
Claves zijn een paar korte ronde stokken van hard hout. Met de ene stok wordt op de andere geslagen.

Zweep:
De zweep bestaat uit twee plankjes, die door scharnieren met elkaar verbonden zijn. Door ze tegen elkaar te slaan, kun je het geluid van een zweep imiteren.
Zweep

Roede: De roede is een takkenbosje of een stokje waaraan staaldraadjes zitten, waarmee op de rand van een trom wordt geslagen.

Sleebellen:
Sleebellen zijn een aantal koperen kogels, bevestigd aan een riem, die bij het schudden samen klinken. Sleebellen kom je o.a. tegen in muziek die met Kerst te maken heeft. Bijvoorbeeld in het bekende liedje 'Sleigh Ride'.
Sleebellen

Castagnetten:
In Spaanse muziek kom je castagnetten tegen. Castagnetten zijn houten kleppen die tegen elkaar geslagen worden.
Castagnetten

Guiro:
De guiro of rasp is een kalebas met ribbels in het oppervlak. Met een lichte houten stok wordt langs deze ribbels geschuurd.
Guiro

Ratel:
De ratel is een getand wieltje dat door een slinger in beweging wordt gebracht. Bij het draaien komt er tegen elke tand één of meer stukjes buigzaam hout.

Sleigh Ride