Sofa: dalende secunde in relatieve notennamen


Free counter and web stats
Mirlitons


Mirlitons zijn minder bekende slaginstrumenten. Ze zijn verwant aan de trommen. Bij de trommen wordt er op een vel geslagen, mirlitons hebben een membraan waartegen geblazen wordt. Een mirliton kun je makkelijk zelf maken: je pakt een kam en je bedekt hem met een stukje papier. Het papier fungeert hier als membraan. Zodra je de kam voor je lippen houdt, en er tegen blaast / neuriet, krijg je een zoemend geluid. Een andere mirliton is de kazoe. Zie het plaatje rechts. Aan het ene uiteinde van de buis wordt gezongen. Het membraan halverwege gaat dan trillen en er ontstaat geluid. Kazoe
De eunuch-fluit werd in Europa in de 17e en 18e eeuw gemaakt. Het membraan wordt hierdoor beschermd door een afneembare kap. Het instrument wordt bespeeld door in één van de gaten in de kap te spreken of te zingen.
Eunuchfluit
Zobo Tenslotte de zobo. Zobo's lijken erg op gewone instrumenten. Op het plaatje hieronder lijkt de derde van links een beetje op de trombone. Ze hebben echter een membraan, en worden als een kazoe bespeeld. Zobo's kwamen in het begin van de 20e eeuw voor in de VS.