Madrigaal: Vogel uit Madrid


Free counter and web stats
Trommen


Trommen komen over de hele wereld voor in verschillende vormen. Hier volgen een aantal trommen die in het moderne orkest worden gebruikt.

Grote trom:
De grote trom is een cilindrisch vat dat aan twee zijden is bespannen met een vel, dat gespannen kan worden. Meestal wordt het instrument met één stok bespeeld.

Gongtrom:
De gongtrom ziet er bijna hetzelfde uit als de grote trom. De gongtrom heeft echter maar één vel.

Kleine trom:
De kleine trom is bespannen met twee vellen. Het bovenste vel is strakker gespannen dan het onderste. Tegen het onderste vel liggen een aantal snaren die meetrillen als op het bovenste vel geslagen wordt en tegen het onderste vel aanslaan. De snaren kunnen uitgeschakeld worden.
Hieronder een afbeelding van een kleine en een grote trom:
Kleine trom en grote trom

Roertrom:
De roertrom lijkt op de kleine trom. Hij is echter iets hoger en hij heeft geen snaren. De roertrom wordt op dezelfde manier bespeeld als de kleine trom. De klank is dof en donker.

Conga, bongo en tomtom:
De conga, bongo en tomtom hebben een enkel vel en worden met de vingers of stokken bespeeld. Op de afbeelding hieronder links conga's, in het midden bongo's en rechts een tomtom.
Conga's, bongo's en tomtom
Timbales Timbales:
Timbales zijn twee aan elkaar vastzittende, ondiepe trommels die op een statief zijn bevestigd.
Een zeer strak gespannen plastic vel is bevestigd over de bovenkant van de metalen romp. De timbales worden bespeeld met dunne stokken en geven een fel, metalig geluid.
Door in het midden, vlak bij de rand of tegen de metalen romp aan te slaan, krijg je allerlei verschillende klanken. Om deze klankmogelijkheden nog verder uit te breiden, zitten er meestal ook nog een aantal koebellen bij.
Ze zijn lager gestemd dan bongo's, maar hoger dan conga's.
Tamboerijn:
De tamboerijn bestaat uit een ring waarover een vel is gespannen. In de ring zitten openingen voor schijven die rinkelen. In elke opening zitten twee rinkelschijven. De tamboerijn wordt geslagen of geschud. Een ander soort tamboerijn is de Provençaalse tamboerijn of tambourin. Dit instrument is ontstaan uit de tabor. In tegenstelling tot de tamboerijn heeft de tambourin twee vellen en geen schijven.