Emotie: voorstel tot componeren in E-groot


Free counter and web stats
Ukulele & Banjo


Banjo De ukulele (uitgesproken als 'joekoeléle', klemtoon op de 3e lettergreep) en de banjo zie je veel in jazzbands. De ukulele is een kleine gitaar met vier snaren die aan het eind van de 19e eeuw werd ontwikkeld door Portugezen op de Madeira-eilanden. Zij namen hem mee naar Hawaii en daar is het instrument vooral bekend geworden. In het begin stond het instrument nog bekend als de machete (Madeirese gitaar), maar na een paar jaar werd het ukulele. Deze naam verwijst naar de manier van bespelen van het instrument (tokkelen).
De banjo is ontwikkeld uit de luit. De romp is rond en het instrument heeft vier of vijf snaren. Als er een vijfde snaar aanwezig is, wordt die door de duim bediend. De banjo bestaat in drie groottes (van klein naar groot): tenorbanjo, langhalsbanjo en basbanjo.
Er bestaan ook een aantal 'bastaard'-instrumenten (combinaties van meerdere instrumenten). Dit kom je ook bij andere instrumenten tegen, bijv. de liergitaar (lier + gitaar) of de octavin (klarinet + saxofoon + fagot). De banjolele is een kleine banjo met snaren als die van de ukulele; de gitaarbanjo is een instrument met de rompvorm van de gitaar en de ronde schijf van de banjo. Hij heeft maar 3 snaren.