Piston: in onbruik geraakt verouderd urinoir


Free counter and web stats
Accordeon


Accordeon De accordeon bestaat uit een balg met klavieren aan het uiteinde. Het ene klavier is een klavier met pianotoetsen, de andere heeft ronde knoppen. Door het indrukken en uittrekken van de balg gaat er lucht over de rieten en ontstaat er geluid. Het pianoklavier zorgt voor de melodie, het andere zorgt voor bastonen. Vaak zijn er melodie- en basregisters aanwezig. Deze registers veranderen de toonkwaliteit.

De concertina lijkt op de accordeon. Het instrument heeft de vorm van een zeshoek. Ze worden vaak in massaproductie vervaardigd.


Een belangrijk persoon met betrekking tot de concertina is Charles Wheatstone (1802-1875). Hij bedacht het symphonium, een soort mondorgel. Het symphonium bestond uit een metalen doos met aan de zijkanten vingerknoppen en aan de voorkant een mondgat. In het instrument zaten tongen die voor het geluid moesten zorgen. Door het aanbrengen van een balg op de symphonium ontstond later de concertina. De melodeon werd vroeger ook wel een schootorgel genoemd. Bij dit instrument hoor je verschillende tonen als je dezelfde knop indrukt en de balg indrukt of uittrekt. Een melodeon heeft aan beide kanten knoppen, en geen toetsen zoals bij een accordeon.

Een ander instrument dat veel op de accordeon / concertina lijkt is de bandoneon. Het instrument heeft meer knoppen dan de concertina, en werkt op dezelfde manier als de melodeon: uittrekken en induwen van de balg leveren verschillende tonen op. De uitvinder van de bandoneon is de Duitser Heinrich Band. In het begin werd het instrument dan ook bandonion genoemd: een samentrekking van de naam Band en het Duitse woord accordion. In het begin (2e helft 19e eeuw) was het instrument niet zo populair, doordat het erg moeilijk te bespelen was. In tegenstelling tot de melodeon, zijn de knopen van de bandoneon niet systematisch geplaatst, maar op zo'n manier dat veel voorkomende akkoorden gemakkelijk gespeeld kunnen worden.
De populariteit nam snel toe toen het instrument werd gebruikt in de tangomuziek in Zuid-Amerika. Het instrument kreeg uiteindelijk 71 knoppen (ter vergelijking: de concertina had er maar 28) en daarmee konden 142 tonen gespeeld worden. In deze tijd werd ook de naam van het instrument verspaanst, en daardoor staat het nu bekend als de bandoneon. Bandoneons worden tegenwoordig in drie afmetingen gebouwd: piccolo, normaal en bas.


Danny Malando - Olé Guapa
Carel Kraayenhof - Adios Nonino