Conservator: keversoort die in het algemeen voorkomt in conservatoria


Free counter and web stats
Trombone


Het woord 'trombone' komt van het Italiaanse woord 'tromba' (trompet). Als je het achtervoegsel 'a' vervangt door 'one' (groot) krijg je het woord 'trombone' (grote trompet). In het Engels worden oude trombones van omstreeks de Middeleeuwen ook wel aangeduid met de naam 'sackbut'.
De trombone in zijn huidige vorm bestaat al heel lang. Ongeveer 500 jaar geleden werd een trompet omgebouwd door een U-vormige schuif in te bouwen. Trompetten en trombones zijn dus familie van elkaar, ook al zien ze er verschillend uit. Er bestaan twee varianten van de trombone: de schuiftrombone en de ventieltrombone. De schuiftrombone heeft een eigenschap die geen enkel ander instrument heeft. Het instrument kan een echt glissando maken: een ononderbroken overgang tussen verschillende toonhoogtes. Hieronder zie je afwisselend een schuiftrombone en een ventieltrombone.
Schuiftrombone en ventieltrombone
Cimbasso In de 19e en 20e eeuw zijn er verschillende varianten op de gewone trombone gebouwd. In de 19e eeuw waren er verschillende trombones met zes ventielen. De vorm was af en toe wel erg extreem, zoals op het plaatje rechts te zien is.
In de opera's van Verdi komt af en toe de cimbasso (plaatje links) voor. Dat is een oude vorm van de contrabastrombone.
Het is ook mogelijk om een schuif- en ventieltrombone te combineren. Het resultaat wordt een superbone genoemd (hieronder).
Oude trombone
Superbone
Een trombone die er heel anders uitziet is de armeeposaune (legertrombone), een ventieltrombone. Er bestaan twee types: de ene heeft een tubavorm (zoals op het plaatje hiernaast), de andere is in de helicon-vorm. Als je een trombone en een euphonium kruist is het resultaat een trombonium, ontstaan in de jaren dertig. Helemaal rechts een trombonium.
De sopraantrombone wordt ook wel schuiftrompet genoemd. Het instrument heeft dezelfde toonomvang als een trompet en wordt door een trompettist bespeeld. Hieronder een schuiftrompet uit 1860.
Schuiftrompet
Voor marcherende muziekkorpsen zijn er in de 20e eeuw een aantal trombonevarianten ontwikkeld waarbij het instrument wat compacter is geworden. Als je een ventieltrombone neemt en de buis zo ombuigt dat het instrument min of meer de vorm van een bugel heeft, dan is het resultaat een flugabone (hiernaast).
ArmeeposauneTrombonium
Flugabone


Stephen Bulla - Get On Board