Mendelssohn: broer van mendelstochter


Free counter and web stats
Trompet & Cornet


Omstreeks de 18e eeuw kwam de 'natuurlijke' trompet voor. Dit was een instrument van koper dat alleen maar hoge noten kon spelen. Er was een hoge ademdruk en lipspanning nodig. Het instrument was zeer moeilijk bespeelbaar, en men zocht naar andere mogelijkheden. Aan het eind van de 18e eeuw werden er trompetten met kleppen gemaakt (klephoorn). Ook begon men het principe van de trombone toe te passen en dat leverde de schuiftrompet op. Enkele tientallen jaren later werd het ventielsysteem in gebruik genomen, zoals we dat nu nog kennen.
Vooral in jazz-muziek wordt vaak gebruik gemaakt van dempers. Een demper kan van verschillende soorten materiaal worden gemaakt. Hij wordt in de beker van de trompet gestoken om het volume te verminderen of voor ongewone geluiden.
Trompet
Jazzophone Voor hoge partijen zijn gewone trompetten niet erg geschikt. Daarom wordt er vaak een piccolotrompet gebruikt. Dit instrument klinkt een octaaf hoger. Hieronder een plaatje van een piccolotrompet.
Piccolo-trompet
Er zijn ook grotere trompetten, zoals de bastrompet (hieronder). De bastrompet heeft dezelfde toonomvang als de trombone. Hij wordt meestal door een trombonist bespeeld.
Bastrompet
Een vreemd soort trompet is de jazzophone: een trompet in de vorm van een saxofoon (links). Trompetten bestaan er ook in zakformaat. Dan wordt er gesproken van een pocket-trompet (hieronder). De toonomvang is hetzelfde als die van de gewone trompet.
Pockettrompet
De cornet lijkt heel erg op de trompet. De klank is echter weker als gevolg van de wijdere boring van de buis. De cornet komt net zo hoog en net zo laag als de trompet. Hiernaast een cornet. Ook cornetten heb je in zakformaat.
Het instrument hieronder is een aparte trompet. Deze trompet is speciaal gebouwd voor de opera 'Aïda' van Verdi. Hij wordt daarom Aïda-trompet genoemd.
Cornet
Aïdatrompet

Henry Purcell - Trumpet Tune
J.S. Bach - Brandenburgse Concert nr. 2 - deel 3