Assortiment: Verzameling As-noten


Free counter and web stats
Sarrusofoon


De sarrusofoon is niet zo'n bekend instrument. Sarrusofoons zijn koperinstrumenten met een dubbelriet. Ze werden omstreeks 1850 ontworpen door Sarrus en gebouwd door de Parijse instrumentbouwer Gautrot, voor gebruik bij militaire orkesten. De sarrusofoon is ontwikkeld in een periode dat er grote behoefte was aan lage instrumenten waarmee gemakkelijk gemarcheerd kon worden. Men was met name op zoek naar een vervanger voor de fagot die in militaire orkesten niet goed bruikbaar was.
In die tijd was er veel concurrentie tussen de instrumentbouwers onderling en dat leverde nogal wat rechtszaken op m.b.t patenten. Over en weer werden beschuldigingen geuit van het stelen van ideeën en het vervolgens op de markt brengen onder een naam die maar weinig verschilde van het oorspronkelijke instrument. Gautrot zag het succes dat Adolphe Sax met zijn saxofoons had en bouwde de sarrusofoons (met als gevolg weer een rechtszaak tussen Sax en Gautrot, die laatstgenoemde won). De sarussofoons leken veel op de saxofoons maar ze hadden een totaal ander geluid.
Hieronder een tekening van een sopraan-sarrusofoon en rechts een foto van contrabas-sarrusofoon. Bij de contrabas-sarrusofoon zit er nog een S-vormige buis in het instrument waar het dubbelriet op zit (net als bij de fagot). Deze buis is op de afbeelding weggelaten. De sopraan- en contrabas-sarrusofoon hebben een toonbereik dat hetzelfde is als van resp. de hobo en de contrafagot.
Sopraan-sarrusofoon
Een variant op de sarrusofoon is de rothphone, ontworpen door Ferdinando Roth. De enige vernieuwing zat 'm in de naam: de rothphone was niets anders dan een sarrusofoon in de vorm van een saxofoon. De rotphone wordt ook wel saxorusophone genoemd. Deze benaming geeft ook al een beetje aan dat het instrument een combinatie van een sarrusofoon en een saxofoon was.
Hieronder een geluidsfragment van een contrabas-sarrusofoon met op de achtergrond vier basfluiten.
Contrabas-sarrusofoon


Charles Mingus - Goodbye Pork Pie Hat